In de
praktijk zie ik heel wat mensen die kiezen voor een alternatief ontbijt. Een
beetje wegstappen van de traditionele boterhammetjes met kaas of confituur (waar
uiteraard ook niks mis mee is), maar soms is het gewoon fijner om te ontbijten
met fruit, een melkproduct en een graanproduct. Voor dat graanproduct wordt er
vaak granola gekozen. Zelfgemaakt met agavestroop of honing of gekocht en dan
bevat het vaak veel suiker en vet. Vandaar dat ik vandaag “mijn” recepten van
granola met jullie wil delen. Allebei helemaal zonder suiker, agavesiroop,
honing of andere suikers.
Het 2de recept zelfs met een beetje cacao, voor de chocoladeliefhebbers.
Opgepast:
eten als ontbijt en niet grabbelen in de pot als tussendoortje, want ik weet
het wel, ze zijn hemels lekker
Granola zonder suiker, honing of
agavestroop
Cashewnoten,
amandelnoten, pecannoten, hazelnoten (van elke notensoort neem ik 1 tas) + 3
tassen havervlokken, suikervrije appelmoes (zelfgemaakt van appels en kaneel) +
½ koffielepel kaneel
Hak de noten
grof en doe alles samen met de havervlokken in een grote
kom. Voegsuikervrije appelmoes en kaneel toe en roer grondig om zodat
alles onder een laagje appelmoes zit.Leg een bakpapier op
de ovenplaat. Spreid het mengsel gelijkmatig over heel de
bakplaat.
Opgelet:
Omdat er geen olie is toegevoegd kan je niet alles in
één keer bakken!
Je
bakt in drie keer en haalt telkens de gebruinde granola
weg met een spatel.
De
oven voorverwarmen doe ik niet. Dus zet de bakplaat in de oven
en begin met 20 minuten op 180°C. Haal de gebruinde
granola van de randen weg met een spatel en schep op
een bord om af te koelen. Roer de rest van het mengsel om
en bak nog eens 10 minuten. Schep weer de gebruinde granola over op
het bord en roer de rest om. Het laatste baksel is in ongeveer 5 minuten klaar.
De
granola wordt pas krokant als deze volledig is afgekoeld. Doe in
een grote glazen bokaal en geniet van een zalig ontbijt !
#granolazondersuiker
#SomethingELSe?! #Delhaizeambassadeur
Chocopop-granola.
1 kop havermoutvlokken, 1 kop gemengde gehakte noten(1/3 hazelnoten, 1/3
walnoten en 1/3 pecannoten), 1/4 kop sesamzaadjes, 1/4 kop pompoenpitten, 2
eetlepels olie
Doe de
ingrediënten in een ovenschotel of op een bakplaat. Meng alles onder elkaar en
plaats in de oven op 180° voor 6 min. Roer alles om. Opnieuw 6 min in de oven.
Omroeren, opnieuw 6 minuten in de oven.
Als de
granola gebakken is, laat je ‘m even afkoelen en voeg je er de volgende
ingrediënten aan toe: 2 eetlepels cacaopoeder zonder toegevoegde suiker (type
Can’Kao van Canderel) en 1 kop gepofte rijst of gepofte quinoa (natuur en
dieetwinkel). Je mengt alles goed onder elkaar en klaar!
#Chocopopgranolazondersuiker #SomethingELSe?! #Delhaizeambassadeur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten