woensdag 27 juni 2018

Brood als ontbijt... Nee daar is niets verkeerd aan


Brood wordt nogal eens vermeden als je wil afvallen. Het zou dik maken, maar dat is niet zo. Brood past in een gezond eetpatroon, zeker als je kiest voor volkorenbrood. Deze bevat veel vezels en die zijn goed voor je. Ze vullen je maag goed en geven lang een vol gevoel. Dus lekker brood eten!
Als het op brood bakken aankomt ben ik nog een groentje, maar aan de volgende broden durf ik me toch te wagen. Zeker het bananen notenbrood is supersimpel. Prakken, mengen, bakken en klaar

Pompoen-boekweitbrood

200 g pompoenblokjes, vers of diepvries, 300 ml water, 350 g boekweitmeel, 7 g gist, 2 eieren, 10 g zout, 100 g pompoenpitten Breng de pompoenblokjes met 100 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Giet af en pureer met de staafmixer.  Zeef het meel boven een ruime kom. Voeg de pompoenpuree, gist, eieren, zout, de rest van het water en de helft van de pompoenpitten toe. Mix met de mixer met deeghaken tot een samenhangend en plakkerig deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. op een tochtvrije plek rijzen. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg over de vorm en dek af met vershoudfolie. Laat nog 45 min. op een tochtvrije plek rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bestrooi het deeg met de rest van de pompoenpitten en bak het brood ca. 40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat het brood 10 min. afkoelen in de vorm, en laat zonder vorm tot 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.


 Bananen-notenbrood
60 gram gemalen noten, 2 eieren, 35 gram bloem, 50 ml melk, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zout, 3 bananen

Meng de eieren door de bananen en prak alles goed door elkaar heen. Meng dan alle overigens ingrediĆ«nten er door heen, totdat het een mooi egaal deeg is geworden. Plaats het deeg in een ingevette bakvorm en zet het in een voorverwarmde oven van 190 graden en laat het ongeveer 60 minuten bakken. Haal uit de oven en uit de bakvorm, laat afkoelen op een rooster. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten