maandag 8 oktober 2018

simpele witte saus voor bij prei of bloemkool

Een klassieker en heel lekker bij herfstgerechten met groenten is een melksausje. Veel van mijn patiënten maken dit met volle melk, vetstof en af en toe zelfs met een likje room. De vraag die dus regelmatig in mijn praktijk gesteld wordt is, hoe kan ik die melksaus nu vetarm klaarmaken. Dus hieronder een simpele witte saus voor bij prei of bloemkool, maar deze saus kan ook dienen als basis voor kaassaus zoals bij witloofrolletjes, macaroni met hesp en kaassaus, topping voor zelfgemaakte lasagne.... alleen een magere geraspte kaas toevoegen.

Witte saus SomethingELSe?!

150 ml halfvolle melk, 50 ml water, ½ blokje groentebouillon, 2 tot 3 eetlepels bloem, peper, zout, nootmuskaat, enkele druppels citroensap

Laat de melk samen met het water en bouillonblokje koken.
Meng de bloem in een beetje water, giet de opgeloste bloem in de kokende vloeistof en blijf goed roeren tot de saus gebonden is. Breng op smaak met kruiden en citroensap.

 


#vetarmewittesaus #SomethingELSe?! #Delhaizeambassadeur #ikbendiëtist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten