dinsdag 23 januari 2018

Over de nieuwe voedingsdriehoek en groentechips


Vanavond mag ik een voordracht geven over de vernieuwde voedingsdriehoek, want die hebben ze eind vorig jaar op zijn kop gezet. En ook al zijn de meningen verdeelt, ik ben er wel blij mee. Het is veel duidelijk dat we meer plantaardige voedingsmiddelen moeten eten. Het nieuwe model verkiest ook  vis en gevogelte boven rood vlees.  

Dat vis gezonder is dan vlees weten we eigenlijk allemaal, maar dat staat nu duidelijker in het nieuwe model.
En de aardappelen en het brood zijn niet afgeschaft, maar staan wel lager dan de groenten en het fruit, terwijl dit vroeger omgekeerd was. 

,Dat ze alle "lekkere" voedingsmiddelen in een rode bol hebben gestoken vertelde een patiƫnte mij. Maar er staat ook nergens dat je niets mag eten uit de rode bol. Je moet gewoon zorgen dat je een evenwicht vind tussen gezonde voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven en de ongezondere voedingsmiddelen uit de rode bol. Die moet je eerder zien als extraatjes (een beetje zoals de chipsavond op zaterdagavond vroeger bij mijn ouders thuis)

En voor diegene helemaal geen zin hebben in een nieuw voedingsmodel, die kunnen er nog altijd een papieren hoedje van plooien. Hahah!!! 




Een lekker alternatief voor chips? Groentenchips! Makkelijk te maken en helemaal passend in het nieuwe voedingsmodel
Nodig: 1 zoete aardappel, 1 rode biet, 1 pastinaak, 1 wortel, olijfolie, paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de groenten en schil de biet en de wortel. Snij de groenten in dunne plakjes (dit kan met een kaasschaaf, dunschiller of mandoline). Leg de plakjes op de bakplaat, besprenkel met wat olijfolie. Zet 10 minuten in de oven. Hou wel goed in de gaten want het gaat snel. Ze zijn klaar als ze crispy zijn. Na het bakken bestrooien met paprikapoeder of zeezout of kruidenzout of knoflookpoeder of ... 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten